Много от вас са чували за Гай Фокс и най-вече са

...
Много от вас са чували за Гай Фокс и най-вече са
Коментари Харесай

Помнете 5-и ноември...Вещици, конспирации и заговори

Много от вас са чували за Гай Фокс и най-много са осведомени с маската му, която закупи още по-голяма популярност през последните десетилетия. Какво обаче не знаем за Барутния скрит план в нощта на 5 ноември и какво общо имат вещиците с цялата история. Нека надникнем по-надълбоко в аргументите за организирането на това популярно събитие.

Денят на Гай Фокс - именуван още Нощта на огъня или Нощта на фойерверките - се отбелязва в Обединеното кралство всяка година на 5 ноември и е отдаден на несполучлив опит за ликвидиране и прелом отпреди повече от 400 години. На 5 ноември 1605 година Гай Фокс и група радикални британски католици се пробват да убият крал Джеймс I, като взривяват Камарата на лордовете в Народното събрание. Заговорът се проваля и всички заговорници са екзекутирани. Скоро по-късно британците стартират да честват гибелта на Фокс и оцеляването на своя крал, като горят чучела, палят огньове и пускат фойерверки - традиция, която продължава и до през днешния ден.

Предистория на Заговора

Католицизмът в Англия е мощно репресиран по времето на кралица Елизабет I, изключително откакто папата я отлъчва от църквата през 1570 година По време на нейното ръководство десетки свещеници са убити, а католиците даже не могат законно да отслужват меса или да се женят съгласно личните си ритуали. В резултат на това доста католици имат огромни очаквания, когато крал Джеймс I заема престола след гибелта на Елизабет през 1603 година Смята се, че брачната половинка на Джеймс, Ан, преди този момент е приела католицизма, а майка му, Мери, кралица на Шотландия, е била католическа съперница на Елизабет, преди да бъде екзекутирана. Имало е даже клюки, въодушевени от дипломатическите му увертюри към папата, че самият Джеймс ще стане католик.
.
Скоро обаче излиза наяве, че Джеймс не поддържа религиозната приемливост към католиците . През 1604 година той обществено осъжда католицизма като поверие, подрежда на всички католически свещеници да изоставен Англия и показва угриженост, че броят на католиците се усилва. Освен това той значително продължава репресивната политика на своя предходник, като да вземем за пример санкциите за тези, които отхвърлят да посещават протестантски служби.

Английските католици са организирали няколко несполучливи заговора против Елизабет, които продължават при Джеймс. През 1603 година няколко свещеници и миряни приготвят по този начин наречения скрит план " Бай ", с цел да отвлекат Джеймс, само че биват издадени от други католици. Друг обвързван скрит план през същата година, прочут като Главния скрит план, има за цел да убие Джеймс и да възкачи братовчед му на трона. След това, през май 1604 година, шепа католически дисиденти - Джуй Фокс, Робърт Кейтсби, Том Уинтур, Джак Райт и Томас Пърси - се срещат в кръчмата " Дък и Дрейк " в Лондон, където Кейтсби предлага проект за взривяване на постройката на Народното събрание благодарение на дим. След това и петимата мъже поставят клетва за секретност върху молитвеник.

Осем други заговорници по-късно се причисляват към събитието, станало прочут като " Барутния скрит план ". Но макар че Кейтсби е бил лидерът, Фокс е получил най-голяма известност през последните над 400 години. Роден през 1570 година в Йорк, Англия, Фокс прекарва към десетилетие в сражения за Испания против протестантски бунтовници в следената от Испания Нидерландия. Той също по този начин персонално се обръща към испанския крал с молба за помощ за започване на британски протест против Джеймс. Според мемоари в испанските архиви Фокс има вяра, че британският крал е разколник, който ще прогони католическите си жители. Фокс явно е изразявал и мощни антишотландски предубеждения.

Към 1605 година Фокс се назовава Гуидо, а не Гай. Той също по този начин употребява псевдонима Джон Джонсън, до момента в който служи като надзирател на мазе, намиращо се тъкмо под Камарата на лордовете, което заговорниците са наели, с цел да складират барута. Според проекта Фокс щял да възпламени фитил на 5 ноември 1605 година по време на откриването на новата сесия на Народното събрание. Джеймс, най-големият му наследник, Камарата на лордовете и Камарата на общините ще бъдат взривени до небето. Междувременно, до момента в който Фокс бяга с лодка през Темза, неговите съзаклятници стартират въстание в британските Средни земи, отвличат дъщерята на Джеймс - Елизабет, слагат я за марионетна кралица и най-после я омъжват за католик, като по този метод възвръщат католическата монархия.

Барутният заговор е организиран от Робърт Кейтсби, благоверен британски католик, чийто татко е преследван от кралица Елизабет I поради отхвърли си да се подчини на Англиканската черква. Гай Фокс, роден в Йорк през 1570 година, е приел католицизма и религиозната му ревнивост го е предиздвикала да се включи в начинанието.

На 26 октомври анонимно писмо, в което се предлага на католически симпатизант да заобикаля държавното разкриване на Народното събрание, предизвестява управляващите за съществуването на скрит план. И до през днешния ден никой не знае сигурно кой е написал писмото. Някои историци даже допускат, че то е било изфабрикувано и че управляващите към този момент са знаели за Заговора и са го оставили да се развие единствено като мотив за по-нататъшни репресии против католицизма. Така или другояче, към среднощ на 4 ноември издирвателна група открива Фокс да се крие в мазето си, с кибрит в джоба и 36 бъчви с дим, подредени до него. Според Фокс за неуспеха на заговора може да бъде упрекнат " дяволът, а не Бог ". По специфична заповед на крал Джеймс той е отведен в Лондонската кула и подложен на мъчения. Скоро по-късно съзаклятниците му също са задържани, като се изключи четирима, в това число Кейтсби, който умира при престрелка с британските войски.

Фокс и оживелите му съзаклятници са приети за отговорни в държавна измяна и са наказани на гибел през януари 1606 година посредством обесване, евакуиране и разквартируване. Няколко месеца по-късно за хипотетичното си присъединяване е екзекутиран и духовник йезуит, макар че нови закони не разрешават на католиците да гласоподават на избори, да практикуват право или да служат в армията. Всъщност католиците са изцяло еманципирани в Англия едвам през XIX век.

Benjamin class have been learning about fireworks, fire safety and Guy Fawkes this week. We hope you enjoy any displays you may go to at the weekend. Please stay safe
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР